Shopify vai WooCommerce - Osa 1 ShopifyArtikkelit

Shopify vai WooCommerce verkkokauppa-alustaksi? Osa 1: Shopify

1.3.2022

Maksupalveluntarjoaja Paytrailin vuosittaisen ”Verkkokauppa-alustat Suomessa” -raportin mukaan Shopify on kasvattanut markkinaosuutta myös Suomessa. Vuoden 2021 raportin mukaan markkinaosuus on 12,5 % (vuonna 2020 6,5 %). Markkinaosuus on silti vielä merkittävästi pienempi kuin WooCommercen (19 %), mutta nousu on merkittävää. Tästä syystä ajattelin hieman kirjoittaa vertailua näiden alustojen väillä. Koitan olla mahdollisimman objektiivinen, mitä tietysti helpottaa se, että meidän valikoimista löytyy molemmat verkkokauppa-alustat ja meidän tavoitteena on löytää aina kullekin asiakkaalle paras alusta. Tässä artikkelissa puhutaan Shopifystä, osassa 2 WooCommercesta ja osassa 3 on yhteenveto.

Shopify lyhyesti

Shopify on kanadalainen, vuonna 2006 perustettu, SaaS-pohjainen verkkokauppa-alusta. SaaS lyhenne tulee sanoista Software as a service mikä tarkoittaa, että maksamalla kuukausimaksua saat samalla palvelintilan, tietoturvapäivitykset ja itse alustan jatkokehityksen. Samalla myös palvelun omistaja (Shopify) määrittää kehityksen ja yksittäiselle asiakkaalle palvelu tarjotaan ”sellaisena kuin se on”.

Shopify ilmoittaa, että sillä on miljoonia käyttäjiä 175 eri maassa ympäri Maailmaa ja myyntiä tehdään sen kautta yli 200 miljardia vuodessa.

Shopifyn käyttöönotto on varsin nopeaa; syötetään luottokortti, valitaan liiketoimintaan sopiva teema, kustomoidaan sitä tarvittaessa ja tehdään tarvittavat asetuskonfiguraatiot. Silti on hyvä löytyä verkkokauppiaskokemusta / -ymmärrystä, koska muuten asetuksien kanssa voi äkkiä mennä sormi suuhun. Shopify on myös kohtuullisen vakaa alusta ja siitä löytyy lähtökohtaisesti suurimmalle osalle perusverkkokaupoista riittävät toiminnallisuudet erityisesti kuluttajakauppaan. Lisäksi toiminnallisuuksia voi laajentaa Shopifyn App Storesta löytyvillä applikaatioilla.

Shopify hinnoittelu

 • Basic: 29 $ / kk + 2,0 % komissio myynnistä
 • Shopify: 79 $ / kk + 1,0 % komissio myynnistä
 • Advanced Shopify: 299 $ / kk + 0,5 % komissio myynnistä
 • Shopify Plus: alkaen 2000 $ / kk
 • Shopify POS Pro: 89 € / kk / toimipaikka

Yleensä liikenteeseen voi lähteä joko 79 $ / kk maksavalla Shopify -tasolla tai Advanced Shopifyllä. Toki eri tilien tasojen välillä vaihtaminen on kohtuullisen helppoa, joten halutessaan myös Basic -tasolla pääsee liikenteeseen. Shopify alustasta maksettavat maksut veloitetaan yleensä luottokortilla tai vaihtoehtoisesti laskulla ja selkeästi yleisin tapa toimia on se, että verkkokauppias maksaa maksut suoraan riippumatta siitä onko hänellä kumppani verkkokaupan kehitykseen.

Kuukausittaisten kulujen lisäksi päälle tulee Shopifyn ottama komissio, joka vaihtelee tasosta riippuen kuten yllä on listattu. Alla esimerkkilaskelma alustan kokonaiskuluista 20 000 euron kuukausimyynnillä (helpotetaan hieman ja lasketaan dollarin ja euron suhde 1 : 1):

 • Basic: 29 $ + 400 € / kk = 429 € / kk

 • Shopify: 79 $ + 200 € / kk = n. 279 € / kk

 • Advanced Shopify: 299 $ + 100 € / kk = n. 399 € / kk

Kuten esimerkistä näkee niin jo pelkästään komissioiden takia kannattaa valita vähintään keskimmäinen Shopify taso.

Toinen esimerkkilaskelma 80 000 € kuukausimyynnillä:

 • Basic 29 $ + 1600 € / kk = 1629 € / kk

 • Shopify: 79 $ + 800 € / kk = 879 € / kk

 • Advanced Shopify: 299 $ + 400 € / kk = 699 € / kk

Mitä muita kuluja Shopifyssä on?

Alustan kuukausimaksujen lisäksi on hyvä varautua erilaisten applikaatioiden kustannuksiin. Applikaatioilla saadaan käyttöön erilaisia ominaisuuksia ilman erityistä koodiosaamista. Tällaisia toiminnallisuuksia voi olla esimerkiksi tuotteen kustomointi, maksutavat, toimitustavat, tuotepaketit, arvostelut ja niin edelleen.  Yksinkertaistettuna etsitään sopiva applikaatio, asennetaan se, testataan ja tehdään mahdollisesti tarvittavat tyylimuutokset. Myös nämä applikaatiot hinnoitellaan yleisimmin kuukausimaksulla ja myös niillä voi olla useita eri tasoja riippuen ominaisuuksista ja myyntivolyymeista tai tilausmääristä. On myös olemassa veloituksettomia applikaatioita.

Applikaatioihin menee tyypillisesti ns. perusverkkokaupassa (yksi toimitustapa, yksi maksutapa, 1-2 muuta applikaatiota) noin 50 – 150 € kuukaudessa, mutta toki nämä vaihtelevat merkittävästi riippuen siitä, kuinka paljon erilaisia toiminnallisuuksia liiketoiminta tarvitsee.

Mikäli haluat yhdistää verkkokauppasi esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmään niin integraatiot tuovat yleensä kertakustannuksen ja kuukausittaisia kustannuksia. Kertakustannukset tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin ja kuukausittaiset kulut integraatioissa ovat pääasiassa kympeistä satasiin.

Jos keskityt itse kauppiastyöhön ja tarvitset apua verkkokaupan kehittämisessä tai käyttämisessä niin kannattaa etsiä sopiva verkkokauppakumppani. Kumppanin rooli on yleensä hieman enemmän konsultoiva kuin esimerkiksi WooCommercen osalta, mutta myös omien applikaatioiden tekeminen vaatii osaamista ja siihen käytetään pääosin kumppaneita. Vähänkään isompia Shopifyn tekijöitä ei ole Suomessa läheskään niin paljon kuin WooCommercea alustana hyödyntäviä yrityksiä. Kumppanit tarjoavat yleensä jonkinlaista palvelupakettia asiakaspalveluun ja tukeen sekä jatkokehitykseen, koska itse alustan osalta heille ei juurikaan ole ansaintamalleja. Tämä lieneekin suurin syy, miksi tekijöitä ei isommassa luokassa vielä hirveämmin ole ollut ja myös tämä on yksi syy miksi me olemme lähteneet tarjoamaan myös Shopifytä. Palvelupakettien hinnat vaihtelevat noin sadasta eurosta jopa tuhansiin euroihin kuukaudessa riippuen sisällöstä ja yrityksestä.

Shopifyn vahvuudet

 • Helppo ja nopea käyttöönotto. Alustan saa käyttöön, jopa päivissä ja myynnissä pääsee liikenteeseen. Vakiona on varsin riittävä määrä ominaisuuksia ja valitsemalla itselle sopivan teeman kaupasta saa yleensä visuaalisestikin varsin hienon. Eniten aikaa kalenterilla kannattaa varata siihen, että sinulla on tehtynä sopimukset toimitus- ja maksupalveluntarjoajien kanssa.
 • Palvelin ja tietoturva samassa, ei erillistä ylläpitoa. Maksamalla alustan ja applikaatioiden kulut on samalla hoidettu myös palvelinpuoli ja tietoturva. Palvelin myös skaalautuu volyymiesi mukaan automaattisesti.
 • Helppo käyttöliittymä verkkokauppiaalle. Tämä on täysin mielipidekysymys, mutta monien mielestä itse verkkokauppiaan hallinta Shopifyssä on varsin yksinkertainen mitä tulee tilausten ja tuotteiden hallintaan.
 • Nopea jatkokehittäminen applikaatioilla. Erilaisilla applikaatioilla laajennat verkkokauppasi toiminnallisuuksia jopa tunneissa. Tähän täytyy tosin disclaimerina sanoa, että jotta koko paletti pysyy hallittavana niin ei kannata ihan mielin määrin asennella erilaisia applikaatioita.
 • Oma kassa. Erityisesti pienemmille kivijalkaliikkeille Shopifyn tarjoama mobiilikassa, Shopify POS, voi olla hyvä ratkaisu (89$ / kk / toimipiste), koska se integroituu täysin Shopify-verkkokaupan kanssa ja saat yhdeltä toimittajalta verkkokaupan ja kassan.

Shopifyn haasteita:

 • Pystytkö tyytymään standardiin? Tällä kysymyksellä tarkoitan sitä, että pystytkö muokkaamaan tarvittaessa omia prosessejasi hyväksymään verkkokauppa-alustan käytänteitä vai haluatko kaiken toimivan juuri niin kuin järjestelmäsi toimivat? Shopifyn suurimmat hyödyt tulee kun sitä ei lähdetä räätälöimään liikaa, vaan luotetaan itse alustaan ja huolellisesti valikoituihin applikaatioihin.
 • Vähemmän tekijöitä. Shopifyllä on huomattavasti vähemmän tekijöitä varsinkin Suomessa. Löytyy toki jonkin verran fiikkuja ja pieniä toimistoja, jotka pystyttävät kauppoja Shopifyllä, mutta Shopifyyn erikoistuneiden isompien yritysten määrä on pieni. Friikun / pienemmän toimijan kanssa resurssit jatkokehitykseen ja osaaminen voi tulla nopeasti vastaan.
 • Korkeat kustannukset. Kuukausikulut kasvavat yllättävän nopeasti applikaatioiden ja komission takia. Toki positiivista on, että usein näihin suurin draiveri on kasvanut myynti.
 • Rajoitetumpi jatkokehitys. Alustan suurimmat hyödyt menetetään jos halutaan räätälöidä ihan kaikkea. Lisäksi on osa-alueita, joita ei yksinkertaisesti voi räätälöidä (ainakaan ilman Shopify Plus tasoa).

Miksi ottaisit Shopify-verkkokauppaan kumppanin?

Shopifyn saa pystyyn jos osaa jonkun verran koodaustaitoja ja on kokemusta verkkokaupasta. Mutta silti aina fiksuinta ei välttämättä ole tehdä kaikkea itse. Jos haluat nopeuttaa verkkokaupan avaamista tai tehdä jatkokehityksestä hallitumpaa niin kannattaa miettiä verkkokauppakumppanin mukaan ottamista. Myös integraatioihin useimmat yritykset tarvitsevat apua.

Esimerkiksi meillä Shopify-verkkokauppaprojekti sisältää seuraavat vaiheet:

 • Teeman käyttöönotto
 • Teeman muokkaaminen yrityksen brändin mukaiseksi (fontit, värit yms.)
 • Asetuksien tekeminen ja Shopify-tilin perustaminen
 • Tuotteiden vienti verkkokauppaan
 • Käytettävän navigaation suunnittelu & rakentaminen
 • Sovittujen sovellusten asentaminen ja käyttöönotto
 • Sosiaalisen median ja markkinointikanavien syötteiden tekeminen
 • Veroasetukset
 • Kieliasetukset sovitun mukaisesti
 • Analytiikan käyttöönotto
 • Koulutus

Shopify-verkkokauppaprojektin hintaluokka meiltä on alkaen 7500 € sisältäen yllämainitut asiat. Hinta sisältää myös designit.

Shopify hallinnan käyttöliittymä

Shopify tuotehallinta Shopify tuotehallinta